Dutch Design Week: de favorieten van Angela

Gepubliceerd op okt 28, 2014 door Angela van Staalduinen

 

Tijdens de Dutch Design Week bezochtten wij o.a. het terrein 'Design Perron', waar diverse grotere namen samen exposeerden met jonge ontwerpers en collectieven. In de ruimte waar 'Hier is Utrecht' exposeerde, viel de serie 'Minimalism' van Fleur Molenaar bij ons erg in de smaak. Een serie gebruiksobjecten, teruggebracht tot een eenvoudige geometrische vorm, die vooral uitblonk in eenvoud en materiaalkeuze. De diverse objecten van steen, beton, staal, hout, marmer en koper waren prachtig gepresenteerd op een bijpassend bureau als een drie-dimensionaal moodboard. 


Op het buitenterrein van Design Perron viel de containerstand van keramiekcollectief Cor Unum positief op. De passie voor keramiek en design en het vakmanschap waren niet alleen aan de prachtige producten te zien, maar ook de standbemanning sprak vol vuur over het verhaal achter het product. Inspirerend!

 

foto links 'Minimalism' van Fleur Molenaar, foto rechts Large Cable Light van Patrick Hartog, geïnspireerd op een meerpaal (Cor Unum)

 

 

Een ultiem voorbeeld waar ambacht en design samenkomen zijn de 'Werkplaatssessies'. Een initiatief van eigenaar Goedele Wellens, vierde generatie van familiebedrijf Wellens Staalwaren, en haar partner Harry Koopman. Door hun achtergrond als vormgever wilden zij de werkplaats van het bedrijf weer samenbrengen met de winkel. De Werkplaatssessies op DDW2014 laten de eerste resultaten zien van een plek waar een zolder vol materiaal, oude machines en nieuwe ideeën zijn samengekomen. Ik was verrast door de kruk met de stoffen zitting. De ruw gevormde poten zijn geïnspireerd op het handvat van een guts. De stoffen zitting is eigenlijk een doodgewone polijstschijf. Een prachtige combinatie van ruw en zacht.

foto links kruk 'Werkplaatssessies', foto midden Goedele Wellens en Harry Koopman, foto rechts Meck Vase XL, Mech Vase Android en Meck Vase Standard van Kranen/Gille, geïnspireerd op de Weckpot (Cor Unum)

 

 

We bezochtten dit jaar ook weer het TAC-gebouw, waar we de expositie van David Derksen Design erg mooi vonden. Normaal gesproken zie je alleen het eindresultaat van een project, maar tijdens DDW2014 liet David ook een deel van het ontwerpproces zien waardoor je inzicht krijgt in zijn manier van werken. Voor mij als architect sprak de serie 'Table Architecture' natuurlijk erg aan. De tafelobjecten van geperforeerd staal speelden met de perceptie van schaal. De presentatie op ooghoogte simuleerde een heuse skyline van wolkenkrabbers.
Een zelfde thematiek zagen wij bij de Scape vaasjes van Oato, die zijn gevormd als kleine heuvels. Met of zonder bloemen maken ze van een plat oppervlak een landschap. Doordat het grondvlak een hexagon vorm heeft, kunnen de vaasjes onderling gelinkt worden.


foto links 'Scape' / modular vases by Oato, foto rechts 'Table Architecture' van David Derksen Design

Zoeken:

Categorieën: