Dutch Design Week: de favorieten van Suzanne

Gepubliceerd op okt 24, 2014 door Suzanne Paap

 

Afgelopen woensdag bezochten we met Woonstudio 033 de Dutch Design Week met dit jaar als thema UP 'design makes the world better'. Opvallend was dat veel designers zich lieten inspireren door natuurlijke materialen, ambachtelijke technieken en hergebruik van materialen om tot mooie of bijzondere ontwerpen te komen.


Eén van mijn favorieten was de collectie kussens Rubia Silk. Studio Cotton & Clay is een jonge ontwerpstudio opgericht door interieurarchitecten Eliska Cnossen en Arlette Timmermans. De collectie kussens die zij hebben ontworpen zijn op ambachtelijke wijze vervaardigd. Voor deze collectie verven zij de kussens met natuurlijke grondstoffen. Hiervoor gebruiken zij het pigment van de Rubia Tincrorum (wortel van de Meekrap plant). De kussens zijn gemaakt van twee verschillende soorten zijde en door het verfproces verschillen de kleuren van intens rood tot zachte pastel tinten. Daarna worden de stoffen door middel van zeefdruktechniek bedrukt met een lijntekening van een spirograaf, wat een mooie grafische print oplevert.

Zie ook: www.cotton-clay.nl

 

 

 

Dit jaar bezochten we voor het eerst het NRE-terrein, een plek die voor de tweede jaar op rij geopend was. Hier was onder andere het werk te bezichtingen van verschillende jonge creatieven die open atelier hielden. Een prima uitvalsbasis met een horeca-gelegenheid om een hapje en een drankje te combineren met het bezoek aan de ateliers. Een plek om in de gaten te houden!
Eén van de werkplekken die we bezochten was van ontwerpduo (en jonge honden) Tom & Job. Designer Job Martens heeft een voorliefde voor staal en Tom Frencken houdt ervan te werken met hout. Deze combinatie leidde tot een samenwerking tussen beiden onder de naam JOBTOM. Het resultaat; een collectie verstelbare meubels. Hun atelier is een speelse omgeving met verschillende hoekjes vol kleine verzamelingen van meubels, kasten, illustraties en mini-kunstwerkjes, getimmerd op houten wandjes.

 

 

Een prachtige locatie was de workshop van ontwerplabel Vij5. Het biedt onderdak aan de studio, werkplaats en is tegelijk showroom. In de industriële ruimte staat een botanische houten kas waar de complete collectie van Vij5 te zien is. De basis van deze productcollectie is ontworpen door Arjan van Raadshoven en Anieke Branderhorst, aangevuld met enkele producten van gastontwerpers, zoals Floris Hovers.
foto 1 Dashed Light, Lloop lamp en krukje Wrapped, foto 2 verzameling van de kandelaar Tricola, foto 3 lamp Lloop, Tabloid Table.

Zoeken:

Categorieën: